week van de Toegankelijkheid 2019 van 7 t/m 11 oktober

Het motto van de Week is dit jaar ‘Lekker vrij! Doen wat je zelf wilt.’ De Week van de Toegankelijkheid besteedt dan extra veel aandacht aan natuur en cultuur.

Het thema toegankelijk recreëren past goed bij de uitgangspunten van het VN-verdrag Handicap. In het VN-verdrag staat dat de samenleving – dat zijn mensen mét en zonder beperkingen – er voor moet zorgen dat mensen met een beperking geen belemmeringen ervaren om mee te kunnen doen.

In Heerlen werkt de Cliëntenraad Gehandicapten Heerlen, samen met de Gemeente Heerlen, aan deze “Lokale Inclusie”

In het kader van deze week hebben leden van de Cliëntenraad een rolstoelroute uitgezet, die loopt vanaf de Molenberg over de Onderste Caumer en de Kaldeborn. De route loopt langs de Corisberg. De Corisberg is een kleinschalige woon- en werkgemeenschap. Mensen met een verstandelijke beperking vinden hier een veilige, vertrouwde woonomgeving. Het terras van de Corisberg is bij goed weer geopend op woensdag 9 oktober van 13.00-16.00 uur. De biologische boerderijwinkel is
geopend op dinsdag en donderdag van 14.00-16.00 uur en op vrijdag van 11.00-16.00 uur.
Deze route is vanaf 7 oktober te downloaden van de website van de Cliëntenraad èn verkrijgbaar bij de VVV. In de toekomst zullen er meerdere routes in Heerlen en omstreken uitgezet worden.

Verder biedt Quatro, de bioscoop in Heerlen, de mogelijkheid voor mensen met een beperking een film te gaan zien op dinsdag 8 oktober. Er zullen die dag meerdere films draaien in zaal 2, die vanaf de Doctor Poelsstraat toegankelijk is voor rolstoelgebruikers. De films zijn ondertiteld, zodat ook
doven en slechthorenden de film kunnen volgen. Het filmprogramma was nog niet bekend bij publicatie van dit artikel in VIA Heerlen.
In overleg is het overigens het hele jaar door vaak mogelijk een film in deze zaal te gaan zien. Quatro is, zoals bekend, gevestigd in een oud pand dat niet toegankelijk is, maar op deze manier is het mogelijk om ook in Heerlen een film te gaan bekijken.

Het Thermenmuseum, Coriovallumstraat 9, 6411 CA Heerlen, is een oudheidkundig museum in het centrum van Heerlen. Het museum is geopend in 1977 en is gebouwd rond de opgraving van een Romeins badhuis, het grootste en best bewaarde antieke gebouw in Nederland.

De Vondst: centrum voor archeologie in Limburg. Raadhuisplein 20, 6411 HK Heerlen.
Hier is een gratis te bezoeken expositie ‘De vondst vertelt’ van 19 september t/m 31 december 2019.
Het is dit jaar 75 jaar geleden dat Heerlen werd bevrijd. De expositie ‘De vondst vertelt’ geeft een inkijkje in het dagelijkse leven van inwoners van het huidige Parkstad tijdens de bezetting en bevrijding. Uit persoonlijke archieven zonden bewoners voorwerpen met verhalen in. Deze ruim 30 vondsten vertellen elk een uniek verhaal uit die tijd.

Zowel het Thermenmuseum als de Vondst zijn getoetst op toegankelijkheid door leden van de Cliëntenraad. Er zijn aanbevelingen gedaan om de toegankelijkheid te optimaliseren.

Ank Gerrits,
Cliëntenraad Gehandicapten Heerlen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.