Het Thermenmuseum toegankelijk voor mensen met een beperking

Op 03-09-2019 werd het Thermenmuseum door ons bezocht, mede in het kader van de week van de toegankelijkheid van 2019. Het museum was toegankelijk, maar verbetering was mogelijk. In een verslag van onze bevindingen, zijn er toentertijd aanbevelingen gedaan om de toegankelijkheid verder te vergroten.

Op 15-06-2020 hebben wij het museum opnieuw bezocht, nadat er door het museum hard gewerkt is, onze aanbevelingen opvolgend, om de toegankelijk te vergroten. Dit is ruimschoots gelukt.

Hieronder volgt een opsomming van de verbeteringen (in cursief), en tevens de andere reeds geschouwde punten. 

-De ingang is te bereiken middels een trap. De treden van deze trap zijn nu voorzien van gele, contrasterende strepen. Belangrijk voor slechtzienden.

-Er was reeds een rolstoelopgang met leuning, maar deze was niet duidelijk vindbaar vanaf de ingang. Bij het begin van de trap is een verwijzing aangebracht naar deze rolstoelhelling.

-Bij de rolstoelhelling zelf is op 2 plaatsen een pictogram van een rolstoel aangebracht, zodat hij niet meer gemist kan worden.

De deuren (2 helften) zijn niet automatisch. Bij goed weer staat een helft meestal open en anders zal na aanbellen of kloppen de deur open gemaakt worden. Is een rolstoel te breed voor die ene helft, kan het andere gedeelte ook opengemaakt worden. De deuren zijn contrasterend, dus goed te vinden voor slechtzienden.

-Honden zijn niet toegestaan, geleidehonden wel. Zichtbaar door een sticker op de deur van de KNGF

Voor bezoekers, die slecht ter been zijn, is een rolstoel aanwezig.

-De balie is verlaagd en het pinapparaat is te bedienen vanuit een rolstoel.

De treden van de trap naar de 1e verdieping zijn nu voorzien van gele, contrasterende strepen, waardoor ze goed te zien zijn voor slechtzienden. Een leuning was reeds aanwezig.

-De garderobe bestond alleen uit hoog hangende kledinghaken. Er zijn enkele laag hangende haken aangebracht voor rolstoegebruikers.

Toiletten zijn aanwezig. De verlichting is goed evenals het contrast. Op de deuren zijn pictogrammen.

-Een MIVA toilet is aanwezig. Het toilet is verhoogd. Niet naast verrijdbaar. De ruimte is groot genoeg om te draaien. Kantelbare spiegel aanwezig. De wasbak is onderrijdbaar en de kraan goed te bedienen. Een contrasterende beugel is aangebracht op de binnenkant van de deur. Een alarmkoord is aangebracht aan de zijde van het toilet en de wasbak. Het doorspoelen van het toilet gaat d.m.v. een ouderwetse ketting met knop. Om de zichtbaarheid te vergroten, wordt deze knop nog rood gemaakt.

Op de Begane Grond kan men naar buiten, naar een pottenbakkersoven. Een oprijplaat is aanwezig. De deur is breed genoeg.

Er is een ruime koffieruimte, waar men gratis koffie en thee kan nemen. Het koffieapparaat is digitaal en dus moeilijk tot niet te bedienen door slechtzienden. Hulp is altijd aanwezig, al is zelfstandig kunnen handelen altijd beter.

-Nieuw is het Archeolab, een educatieve ruimte, waar schoolklassen gebruik van kunnen maken.

-In een kleinere ruimte kan men een 3D voorstelling volgen. De gesproken taal is duidelijk en begrijpelijk. 

-Het pad is ruim en de tentoongestelde objecten zijn goed te zien.

-Er is een lift om naar de beneden- en bovenverdieping te gaan. Het bedieningspaneel, zowel aan de buiten- als aan de binnenzijde, heeft geen reliëf of contrast en is lastig tot niet te bedienen door slechtzienden. De lift is klein en niet geschikt voor grote, brede rolstoelen en scootmobielen. Zal bij de kassa aangegeven moeten worden. Eén rolstoelbegeleider zal er met enige moeite net bij passen. Deze lift is oud en het is te duur om hier aanpassingen aan te brengen, aangezien nog onduidelijk is wat er in de toekomst met de lift en de bovenverdieping gaat gebeuren.

Verdieping +1: museum. De toegang bij “Het badhuis, De geschiedenis” tot de brug over de opgravingen is mogelijk middels klapdeuren, die niet zwaar te openen zijn. Het is er vrij donker. De deuren zijn zichtbaarder gemaakt door er gele stickers op te plakken. 

Op de brug: de knoppen op de bedieningspanelen zijn groen oplichtend. Goed zichtbaar voor slechtzienden. Door het ingedrukt houden van zo’n knop, kan men beneden middels een lichtbundel zien, waar de geschreven tekst op de borden over gaat. Er kan gebruikt gemaakt worden van een audiotour. Slechtzienden zullen de geschreven tekst niet of moeilijk kunnen lezen. 

Een sensor op de loopbrug maakt de te lezen of te beluisteren uitleg visueel zichtbaar, t.h.v. het badhuis. Vuur gaat branden, stromend water is hoorbaar enz.

Verdieping -1: de Thermen. Wederom klapdeuren. Niet zwaar. Voor de route om de opgravingen heen gaat men rechts af. Een buis versmalt het pad dat al niet erg breed is, waardoor een brede rolstoel hier niet langs kan. Het pad is iets verbreed, door de hekken t.h.v. de buis iets naar buiten te verplaatsen. De rest van de paden varieert in breedte, maar de conclusie is dat zowel links als rechtsom iemand in een brede rolstoel niet om de opgravingen heen kan gaan. Terug naar de lift zijn voor slechtzienden de deuren door gele stickers zichtbaarder gemaakt.

Nieuw: een loopbrug over de opgravingen, een deel van doorzichtig glas en een deel van hout. Rolstoeltoegankelijk. De eerste glasplaat is d.m.v. een gele sticker zichtbaar voor slechtzienden. Ze worden bij de kassa geïnformeerd over deze glasplaten, omdat dit voor hun donkere gaten kunnen lijken.

De beleving wordt door deze loopbrug enorm vergroot, zeker op de glasplaten, want i.p.v. er alleen maar omheen kunnen gaan, gaat men er nu over heen. Een grote verbetering!

Bij de VVV liggen nog de oude folders, waarin deze punten nog niet opgenomen zijn.

Aandacht hiervoor is nodig bij een nieuwe folder. De VVV is wel op de hoogte van de verbeterde toegankelijkheid en weet ook dat voor rolstoelen breder dan 80 cm. een groot deel van het museum (lift, loopbrug) helaas nog niet toegankelijk is. Ook bij de kassa zal dit aangegeven moeten worden. Bij de verbouwing de komende jaren zal hier zeker aandacht voor zijn.

Alles is momenteel volgens de Coronarichtlijnen ingericht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.