Voettocht (roltocht) door het Romeins Kwartier in Heerlen

09-09-2020
Door Joke Mans en Ank Gerrits

Het weer was ons deze keer goed gezind. Deze wandeling al 2 keer eerder moeten cancelen vanwege te veel regen of te grote hitte. Van te voren had ik mij voorgenomen om voor Joke een audiotour te verzorgen. Ik heb haar alle beziens-en wetenswaardigheden uit de route voor gelezen. Dit is als zeer prettig ervaren, omdat Joke zo ook volop heeft kunnen genieten van deze mooie, interessante wandeling.

We zijn uiteraard begonnen bij het kunstwerk aan de Groene Boord. Joke heeft het hele kunstwerk afgetast, op mijn aanwijzingen, en zodoende dit eerste deel van de wandeling goed kunnen beleven! De Luciushof (foto), De Vondst en het Thermenmuseum zijn de moeite waard om te bezoeken. Ze zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers en hebben allen ook een MIVA toilet. Op de Via Belgica-bank hebben we gepauzeerd.

Mooi om bij de Coriovallumzuil te staan en je voor te stellen dat dit het centrum was van het vroegere Coriovallum., het kruispunt van twee belangrijke wegen. Je gaat heel anders naar zo’n plek kijken, die je normaal zo maar voorbij zou lopen. De Romeinse munt hebben we na even zoeken gevonden. Zou misschien beter aangegeven kunnen worden. Op het mooie Tempsplein was het even goed toeven. De Spitsgracht waren we in eerste instantie zo maar voorbij gelopen, maar toch nog gezien. De Romeinse kelder hebben we niet kunnen vinden. Later bleek dat het om het gebouw gaat, waar Aquina nu in zit. Een tip is misschien om een huisnr. erbij te vermelden of anders een foto van het gebouw.

In de tuin van het ABP hebben we lekker even op een bankje gezeten en onze tocht nog eens voorbij laten komen. De doorsteek naar de Valkenburgerweg gaat via een trap. Rolstoelgebruikers moeten dus terug vanaf de ABP tuin naar de Kruisstraat. De Villa Coriovallum hebben we gevonden, maar het stipje op de kaart staat niet op de juiste plek. Ook hier weer een tip om het huisnummer te vermelden of een kleine foto van de Villa erbij te zetten. De doorsteek van de Morenhoek naar de Luciushof ( foto) gaat via een trap, die uiteraard niet te doen is voor rolstoelgebruikers. De trap heeft weliswaar een gele, contrasterende leuning, maar deze loopt niet helemaal door tot beneden. De traptreden zijn niet gemarkeerd. Een gevaarlijke trap dus voor slechtzienden en voor oudere mensen. Zij kunnen via de Gasthuisstraat weer bij het startpunt komen.

We hebben genoten, ons af en toe in het Romeinse Rijk gewaand. Geprobeerd ons voor te stellen, hoe het in die tijd was. De Vondst en het Thermenmuseum hadden wij al eerder een keer bezocht, dus daar zijn we deze keer niet naar binnen gegaan, maar zeer zeker de moeite waard. We hebben alleen de wandeling gedaan en geen gebruik gemaakt van digitale middelen, die zeer zeker nog een grote aanvulling zijn. In het boekje zou eigenlijk vermeld moeten staan dat er op twee plaatsen trappen zijn, die met een rolstoel natuurlijk onmogelijk te nemen zijn. Bij het doorsteekje van de Morenhoek naar de Luciushof staat wel een alternatieve route, bij het doorsteekje naar de Valkenburgerweg.

Inwoners van Heerlen, die de weg kennen, weten hun weg wel te vinden, maar iemand, die niet bekend is in Heerlen, zal het lastiger hebben.

Joke Mans en Ank Gerrits,
Cliëntenraad Gehandicapten Heerlen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.