Manifest ‘Iedereen doet mee’

Lokale Inclusie Agenda ‘Iedereen voor Elkaar!’ wordt bekrachtigd met Manifest

De gemeente Heerlen en de Cliëntenraad Gehandicapten Heerlen, bestaande uit ervaringsdeskundigen, werken samen om de positie van onze inwoners met een beperking te verbeteren en van Heerlen een plek te maken waar iedereen goed kan wonen en werken. Dat doen wij met de Lokale Inclusie Agenda met als titel ‘Iedereen voor elkaar!’. Om dit plan kracht bij te zetten ondertekent de Gemeente Heerlen vandaag het Manifest ‘Iedereen doet mee!’ in de Royal.

VN-verdrag
Op 14 juli 2016 trad in Nederland het ‘VN-verdrag voor mensen met een beperking’ in werking. Een historisch moment, want dit verdrag legt de fundamentele mensenrechten van mensen met een beperking vast. Het Manifest ‘Iedereen doet mee!’ is een project van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Met het ondertekenen onderstrepen we dat Heerlen een gemeente wil zijn waarin iedereen mee kan doen, ook als je slecht ter been bent, een beperking hebt of psychisch kwetsbaar bent. In Heerlen hoort iedereen erbij. Ondertekening van het manifest betekent ook dat we daaraan samen met de mensen met een beperking werken. Dus niet over hen praten en beslissen, maar met hen.

Heerlen voor elkaar
Wethouder Adriane Keulen legt uit hoe belangrijk de aandacht is voor mensen met een beperking: “In ‘Iedereen voor Elkaar!’ verwoorden wij onze ambities en doelen hoe de gemeente Heerlen zelf het goede voorbeeld wil geven. Het principe van inclusie is een term bedacht door de rijksoverheid. Het betreft een plan om iedereen volwaardig te laten meedoen in onze samenleving en dus ook mensen met een beperking (=inclusief). Dit gaat helaas niet vanzelf. Het gaat over een omslag in ons beleid, in ons denken en ons doen. Gelukkig hebben we nu een aanzet gemaakt met een nieuwe beweging: de beweging naar een Heerlen dat voor iedereen toegankelijk is. Het begint allemaal met bewustwording met een oprechte motivatie om zaken ook echt anders te willen doen. We gaan ervoor en zullen er alles aan doen om het voor elkaar te krijgen. Hoe mooi zou het zijn, als iedereen gaat voor elkaar.” John Erkens, Voorzitter Cliëntenraad Gehandicapten Heerlen, sluit zich hier volledig bij aan: ’Leven met een beperking mag geen beperking zijn om te leven zoals je wilt. Daarom zijn wij blij met de Lokale Inclusie Agenda’.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.