Visueel beperkten met bus en taxi naar Heerlen of Stein om te stemmen met speciaal hulpmiddel


In Limburg kan alleen in Stein en in Heerlen met mal en geluidsband gestemd worden. Landelijk gaat het om 49 gemeenten die deelnemen. 
Investering
De apparatuur kost zo’n 4000 euro per set. „Best een investering”, vindt wethouder Adriane Keulen van Heerlen. „Maar op een begroting van meer dan 400 miljoen, wat is dan een stemmal? Wij vinden het belangrijk dat iedereen kan kiezen. Zelfstandig en met behoud van stemgeheim.”
Net als Stein zegt Heerlen inclusie hoog op de agenda te hebben staan. Keulen: „Stemmen valt daar ook onder. We beseffen te weinig wat leven met een beperking inhoudt. In het geval van de mal deed de Cliëntenraad Gehandicapten Heerlen een beroep op ons. Of we een statement wilden maken. Dat wilden we wel. Zo hebben we ook de rolstoeltoegankelijkheid van stemlokalen laten onderzoeken door studenten van de hogeschool.”


Eigenwijs

In het Parkstad Limburg Theater blijft de mal deze dag lange tijd ongebruikt. Eén vrouw, naar eigen zeggen een ‘eigenwijze blinde’, slaat het aanbod af. Ze heeft in twintig jaar tijd een eigen methode ontwikkeld. Haar dochter verkent een dag eerder de omgeving, zodat ze weet hoe ze met haar geleidehond moet lopen. En in het hokje helpt een loep die haar zicht met 60 procent verbetert. Joke Mans (66) uit Kerkrade heeft een aangeboren oogafwijking en is speciaal met de bus naar Heerlen gekomen – wél voor de stemmal – zodat ze ‘eindelijk met veel plezier kan stemmen’. „Ik ben heel blij dat die mal er is. Wij hebben ook recht op stemgeheim en dat wordt op deze manier gewaarborgd.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.