Verkiezing tweede kamer 2021 met behulp van stemmal

Toen ik 18 werd en voor de eerste keer mocht stemmen, voelde ik mij op de verkiezingsdag een  belangrijk persoon. Dat is een gevoel dat in de loop der jaren is blijven hangen. Ik heb altijd met veel plezier en overtuiging gebruik gemaakt van mijn stemrecht.

Rond mijn  veertigste merkte ik dat ik de namen op de stemlijsten niet meer kon lezen vanwege een oogaandoening. Maar ik wilde mijn zelfstandigheid op dit gebied niet verliezen en ging toch stemmen. Menigmaal heb ik gegokt en het verkeerde hokje rood gekleurd.

Het voornemen van de gemeente Heerlen om in twee stemlokalen  een stemmal te plaatsen, was dan ook goed nieuws voor mensen met een visuele beperking. Vrijdag 12 maart is er proefgedraaid in het Parkstad Theater. Toen bleek dat de grootte van het stembiljet en de vele vouwen erin, het  moeilijk maakte de mal precies gelijk te krijgen met het stembiljet.

Woensdag 17 maart ben ik gaan stemmen. Onder de stemmal lag een gladgestreken stembiljet, het probleem van de vouwen was opgelost. Ik werd goed begeleid  en heb weer mijn stem kunnen geven aan de partij en persoon waarop ik wilde stemmen.

Fijn dat de gemeente Heerlen dit in het kader van de Lokale Inclusie Agenda mogelijk heeft gemaakt. Omdat ik zelf in Kerkrade woon, heb ik een nieuwe stempas aangevraagd, zodat ik in Heerlen kon stemmen. Hopelijk volgen meer gemeenten het voorbeeld van Heerlen. Want het is belangrijk dat iedereen zelfstandig gebruik kan maken van stemrecht met behoud van
het stemgeheim.


Joke Manslid van de cliëntenraad gehandicapten Heerlen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.