Toegankelijkheid evenementen voor gehandicapten onder de loep

Evenementen en festivals in Heerlen moeten beter toegankelijk worden voor mensen met een fysieke beperking en senioren die slecht ter been zijn. Dat is één van de doelen die de Cliëntenraad Gehandicapten Heerlen (CGH) zich voor 2019 stelt. 

Evenementen die daarbij genoemd worden zijn de carnavalsoptocht, de Raboronde, Cultura Nova en de Sinterklaasintocht, vertelt GHC-voorzitter John Erkens. „We willen bekijken hoe toegankelijk deze evenementen zijn, hoe ze omgaan met het probleem en wat eraan gedaan kan worden. Daarbij denken we niet alleen aan evenementen, maar ook aan de rolstoelplaatsen en invalidentoiletten in het Theater Heerlen.”


Wim Simons (links) en John Erkens bij de trap in multifunctioneel centrum A Gene Bek. De gele stippen lichten op in het donker, waardoor slechtzienden de treden beter kunnen zien.Afbeelding: Peter Schols.

Wijkschouwen

CGH gaat samen met wethouder Adriane Keulen (OPH, Ouderenbeleid) aan de slag om de toegankelijkheid te verbeteren en bewustwording te creëren. Daartoe worden wijkschouwen gehouden, die per stadsdeel de moeilijk begaanbare plekken in kaart brengen. „We hebben in Welten een wijkschouw uitgevoerd”, vertelt Wim Simons van CGH. „Douve Weien staat voor begin 2019 op het programma.”

Niet gesnoeide heg

Bij maatregelen die genomen kunnen worden om toegankelijkheid te verbeteren zitten ook zaken waar het gewone publiek niet snel aan denkt. Erkens: „Bijvoorbeeld een heg die lang niet gesnoeid is, waardoor deze een eind op de stoep groeit. Dat kan voor iemand in een rolstoel net het verschil maken of hij of zij erlangs kan.”

Ook werkt CGH aan een nieuwe website (www.clientenraad-gehandicapten-heerlen.nl), die voor slechtzienden beter te raadplegen is. Op de website van de gemeente Heerlen is al een optie toegevoegd waardoor geschreven tekst wordt voorgelezen.

Heerlen inclusief

Onder de noemer ‘Heerlen inclusief’ willen CGH en de gemeente voorkomen dat mensen met een fysieke of visuele beperking thuis blijven omdat erop uit gaan te moeilijk is. „Je loopt telkens tegen dingen aan waardoor je denkt: ik ga er maar niet meer naartoe”, vertelt Simons, zelf rolstoelgebruiker. „ Zo zijn er maar weinig restaurants waar ik met mijn rolstoel naar binnen kan. Zo hebben we ons in een eerdere campagne gericht op de horeca in Heerlen.”

‘Niemand denkt eraan’

Volgens Erkens is toegankelijkheid voor gehandicapten iets dat voortdurend onder de aandacht moet worden gebracht. „De bewustwording is erg belangrijk. Iedereen is het ermee eens dat gehandicapten overal moeten kunnen komen, maar niemand denkt eraan.”

bron: De Limburger

Post navigation

1 comment for “Toegankelijkheid evenementen voor gehandicapten onder de loep

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.