Komt dat zien

Zondag Zondag Zondag

6 januari werden personen met een visuele beperking, in het Parkstadtheater Heerlen, in de gelegenheid gesteld de musical “Soof” te bezoeken met audiodescriptie. Hierbij wordt door een blindentolk omschreven wat er op het podium te zien is.

Zelf heb ik een oogaandoening, waardoor mijn centrale gezichtsvermogen geleidelijk verminderde en nu zelfs geheel verdwenen is.Met het verdwijnen van mijn gezichtsvermogen verdwenen niet mijn interesse en liefde voor kunst, cultuur en literatuur. Wat literatuur betreft; er zijn gelukkig luisterboeken. Muziek komt zelfs nog intenser binnen. Iedereen ervaart dit wel eens tijdens het met gesloten ogen genieten van muziek.

Bij theater en film wordt het een ander verhaal. De non-verbale communicatie is niet te volgen en ook de kleuren worden niet meer ervaren,zoals ze werkelijk zijn.Dit leverde wel levendige discussies op met andere, ziende theaterbezoekers, die daardoor een andere beleving van het stuk hadden dan ik. . Is vaak wel interessant, maar niet de bedoeling.

“Komt  dat zien”:

Anderhalf uur voor aanvang van de musical werden wij verwacht in het theater. We werden ontvangen door medewerkers van “Komt dat zien”, die ons deze middag verder begeleid hebben.

Wij zijn gestart op het podium met het bekijken en zonodig betasten van de decorstukken en het kennismaken met de hoofdrolspelers en muzikanten.

Ook maakten wij kennis met de blindentolk en ontvingen een headset, waardoor zij ons tijdens de voostelling kon voorzien van informatie, die wij misten vanwege onze visuele beperking.

De musical begon en vanaf het begin ervan sprak een aangename stem tot ons. Het was een bonte verzameling van zang en dans met daar tussendoor korte gesprekken. In geuren en vooral kleuren werd ons verteld wat er op het podium te zien was. Gezichtsuitdrukkingen, gebaren, verandering van decor; alles wist de blindentolk tussen de vele activiteiten door te benoemen. Het was geweldig!

Dankzij de audiodescriptie is er voor blinde- en slechtziende theaterbezoekers weer een (verloren gegane) dimensie toegevoegd.

“Komt dat zien” (en datgene wat je niet ziet, kun je horen)!

Joke Mans

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.